Verlaten gebouwen

Ik bladerde in het boek ‘Reflecties’ en las op bladzijde 49 “Wanneer je uit jezelf iets maakt, leg je je ziel daarin”. Ik vond dit zo passend dat ik verder ging met het lezen over Hegel, de filosoof die dit uitlegt. Ik kwam aan bij het boek “de zondag van het leven”, wat niet geschreven is door, maar over Hegel. Er staat in dat ‘’hij vond dat Kunst geen doel is, maar dat het een middel is om illusie voort te brengen, dat de geest het ware is en alles in zich heeft, maar dat er bepaalde dingen moeten gebeuren om de dingen uit de geest in het bewust zijn te brengen.’’ Kunst is een spiegel, je krijgt te zien wat er in het hart van de kunstenaar aan de hand is. Kunst, of dat nu schilderkunst of fotografie is of een combinatie of wat dan ook, leert je jezelf kennen.

Ook dit staat in het boek: “de natuur is niet meer dan een weerspiegeling van het geestelijk schone” Maar bedoelt Hegel hier dan mee dat iedere geest een eigen weerspiegeling heeft? Terwijl ik denk dat iedereen toch echt dezelfde boom ziet maar dat iedereen er misschien wel een ander gevoel bij heeft. Iedereen zal weer andere dingen zien, de een zal schaduw zien, de ander ziet patronen in de bladeren en de ander zal het vogeltje zien wat boven in de boom verstopt zit.

Als ik dit dan weer terug breng naar mijn werk geinspireerd op de verlaten gebouwen, vraag ik mezelf ook altijd van alles af. “Hoe reflecteert dit werk mijn gedachtes en gevoelens?” “wat zíjn mijn gevoelens en gedachtes nu eigenlijk?” “waarom vind ik dit mooi?” “wat vind ik er mooi aan?” “waarom interesseert dit mij?” en “wat vind ik er dan zo interessant aan?” Als ik dit soort vragen dan heb, vind ik het eigenlijk wel irritant dat ik het antwoord niet weet, maar dat is juist de bedoeling, want als ik het antwoord al wel zou weten, zou het helemaal niet leuk zijn om er een onderzoek naar te doen. Dan zou ik het al weten en kan ik beter verder gaan met iets anders. Dan ben je je er zeg maar al bewust van.


Werkpresentatie

Digital art

Woning
Boerderij

Verlaten gebouw #02

Schuur

Verlaten gebouw #01