The best of not yet graduates – Het Langhuis Zwolle

Een expositie met de hele klas. Wij als derde jaars studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Ongeveer een week lang exposeerden we ons werk in het Langhuis in Zwolle. Een heerlijk karakteristiek gebouw in de binnenstad van Zwolle. Alles hebben we zelf geregeld, de locatie, de crowdfunding, de opening en finnisage. Wat een geweldige ervaring!

De inspiratie van mijn werk is altijd terug te vinden bij de natuur. De natuur is een heel groot begrip en kan heel veel verschillende dingen betekenen. Zo is de natuur het heelal, het geheel van planten en dieren zoals dat door de natuurwetenschappen waargenomen wordt. Zo is het ‘het landschap’, ‘moeder natuur’, ‘het buitenleven’ en de ‘vrije natuur’. In deze natuurverschijnselen denk ik aan grootse watervallen, het bos bij mij in de buurt, de wind die altijd waait en de regen die neerdwarrelt, of met bakken uit de lucht komt vallen en het leven mogelijk maakt voor de planten, bomen en dieren. En ook niet onbelangrijk: voor mensen.

In mijn beeldend werk ben ik bezig met de ervaring die ik heb in de natuur. In relatie met tijd en de tegenstelling tussen natuur en cultuur. De ervaring hierbij staat centraal. Ik heb een ervaring in de natuur, en die ervaring leg ik vast door middel van film of fotografie. Ook is het zo dat een groot deel van het werk tot stand komt door een fysieke handeling in de natuur. Dat doe ik met allerlei verschillende materialen die ik daar tegenkom, zoals zand, takken, verbrand hout en water.

Mijn lichaam is in het ervaren van de natuur heel erg belangrijk. Filosoof Maurice Merleau-Ponty zegt namelijk dat je met je hele lichaam ziet, niet slechts met je ogen. Neem bijvoorbeeld een appel. Als je een appel ziet, weet je meteen dat hij, meestal, knapperig is, hoe hij ongeveer zal smaken en ook hoe de binnenkant eruit ziet. Het is dus heel associatief, door je herinneringen aan een appel weet je hoe die eruit ziet. Je bent geen camera, een gevoel- en herinnering-loos ding, je bent een mens. En mensen nemen de wereld om zich heen waar vanuit en met het lichaam. Dit is ook wat ik doe met mijn beeldend werk. Ik heb een ervaring, ik voel het zand tussen mijn tenen of het koude water op mijn huid. En op die manier zie ik, ervaar ik. En deze ervaring probeer ik over te brengen.