Sense of Place, locatie 31 – Proto Zwolle

Doordat het gebouw van ArtEZ werd gesloten, kon ik niet in het atelier werken.Gelukkig geeft mijn Mobiele werkplaats mij de kans om de natuur in te gaan en het landschap als atelier te gebruiken. Met mijn Mobiele werkplaats ga ik verschillende natuurlijke locaties af. Op locatie probeer ik mij te verbinden met het landschap.

Wandelen is een belangrijke manier voor mij om dat te doen, om me door het landschap te laten verwonderen en een intieme relatie aan te gaan. Door het langzame tempo van wandelen kan ik de tijd nemen om stil te staan en om me heen te kijken. Om de omgeving compleet in me op te nemen. Het gaat om zien, niet alleen met je ogen, maar met je hele lichaam. Lichtstralen die mijn huid raken, wind die mijn haar voor mijn gezicht zwaait, de geur van nat gras of schapenpoep, het voelen van texturen van boomschors, het geluid van klapwiekende vleugels van zwanen die opstijgen of het geluid van knagende rupsen die van het blad van een boom eten.

Wanneer ik genoeg materiaal heb verzameld (ook letterlijk, zoals bladeren) kan ik beeldend werk maken. Ik maak afdrukken. Ik documenteer kleuren, texturen, patronen, structuren, vormen, lijnen, details. De bladeren geven mij kleur in mijn botanische contact afdrukken, de bladeren geven mij vormen en texturen in mijn monotype afdrukken, de zon geeft me afdrukken en vormen van bladeren en grassen tijdens het fotografisch proces. Het is een intieme manier van werken met verschillende natuurlijke materialen, waar ik erg veel respect voor heb. Het buiten aan het werk zijn is belangrijk voor mij. Ik merk echt hoe het zingen van de vogels, de wind, de kou, het zonlicht, invloed op mij hebben. Ik hoef niet door het raam van mijn atelier naar buiten te staren, ik bén al buiten.